Mýtus v hubnutí: Zdravé potraviny neobsahují kalorie

Zdravé potraviny neobsahují kalorie

Tohle je hodně rozšířený mýtus, který se ani tak neříká nahlas, jakože si ho spíše všichni myslí.

Zdravé potraviny taky obsahují kalorie a je potřeba je jíst s rozmyslem, stejně jako jakékoli jiné jídlo.

A to, že má nějaké jídlo na sobě nálepku „bio“, “bez lepku” nebo “vegan”, nebo že něco prodávají ve zdravé výživě, to ještě vždy neznamená, že je to míň kalorické nebo zdravější.

Vezměte si třeba takový uzený TEMPEH – koupíte ho převážně v obchodech se zdravou výživou, takže už to nám podsouvá ono přesvědčení.
Uzený tempeh obsahuje 2.400 kJ a celých 38g tuku! Pro srovnání je to, jako byste si dali fakt výživnou porci hovězího guláše s chlebem a tuku tam bude ještě k tomu méně.

Tím ale nechci říct, že uzený tempeh je špatná nebo nezdravá potravina. Já sama ho v kuchyni používám, ale je potřeba s rozmyslem. Obsahuje zase jiné, zdraví velmi prospěšné látky.

Jenže člověk s přesvědčením, že je to určitě zdravá potravina, má pocit, že jí může sníst kdovíkolik a nemusí to řešit, protože jí přeci zdravě.

Potom taky pozor na označení “cereální, vícezrnné” … to je marketingový název, a tak cereální či vícezrnné může znamenat 1% celozrnné mouky, nebo třeba 50%…

Já jsem si nedávno chtěla dát bébéčko, zelené cereální. A když jsem se podívala, kolik kalorií má jedna ta malinká sušenka, málem jsem se jí zadusila… Proč? Protože je plná cukru a tuku, aby dobře chutnala a to, že je zčásti z celozrnné mouky, to fakt neznamená, že je zdravá a můžu je spořádat s čistým svědomím.

Koukejte na každou potravinu jako na takový určitý balíček živin.

Obsahuje sacharidy, které nám dávají energii, bílkoviny, což jsou stavební kameny našich buněk a svalů a mají sytící efekt, tuky, které potřebujeme v určité míře např. kvůli správné funkci hormonů, vlákninu pro správné fungování střev, no a pak taky vitamíny, minerály, antioxidanty, fytožiny a další stopové prvky.

Každá potravina nám dává ve svém balíčku různé živiny a taky různé množství kalorií. 
Obecně platí, že čím je potravina tučnější, tím je kaloričtější. Čím víc obsahuje bílkovin a vlákniny, tím víc nás zasytí apod.

Z toho je potřeba chápat, že:

Není dobré koukat jen na kalorickou hodnotu, ale také na ten balíček živin pro naše tělo.

Tedy koukat na složení té dané potraviny, nezávisle na tom, zda má štítek “zdravá potravina” nebo “normální potravina”.

Když půjdete na burgera a dáte si rostlinnou verzi, třeba takový Beyond meet burger, oblíbený mezi vegetariány kvůli autentické chuti masa, rozhodně se nenajíte zdravěji, než když si dáte burgera z hovězího, co do počtu kalorií, tuku i dalších přidaných látek.

Chcete pomoct s hubnutím? Pořiďte si jednoduchý nástroj – můj chytrý jídelníček.

CHCETE VYKROČIT ZE ZAČAROVANÉHO KRUHU HUBNUTÍ JEDNOU PROVŽDY?

Komentáře