Mýtus v hubnutí: Když budu jíst sacharidy, nikdy nezhubnu!

Když budu jíst sacharidy, nikdy nezhubnu!

Také si to myslíte?
Tak já vám hned vysvětlím, proč nejste jediná, kdo si to myslí a taky proč je určitě fajn si to přestat myslet.

Často slyšíme, že základními výživovými hodnotami jsou CUKRY, TUKY, BÍLKOVINY. Z nějakého důvodu se sacharidy přejmenovaly na cukry a jako cukr si představíme cukr v cukřence, sladkosti, dortíčky atd.., a to fakt nejsou věci, které v naše jídelníčku potřebujeme…

No a pak taky moooc velký trend je dneska vyřazování sacharidů/cukrů kvůli keto dietě. Ketogenní dieta je dieta, kdy naše tělo začne využívat jako zdroj energie nikoli sacharidy, ale ketolátky, což jsou odpadní látky, které vznikají v játrech z tuků.

Je to stravovací směr, který je hodně náročný a může být i nebezpečný.

Když chceme zhubnout, je potřeba najít takový styl ve stravě, aby pro nás byl dlouhodobě udržitelný, a to ketodieta není.

Protože dlouhodobě vyřadit úplně všechno, co obsahuje sacharidy a cukry (obiloviny, luštěniny, ovoce, některá zelenina, komplet všechny přílohy, brambory, těstoviny apod..), je prostě natolik náročné, že to jen málokdo zvládne dlouhodobě udržet a když se vrací zpět na smíšenou stravu, protože ho nebaví jíst jen tuk, ještě u toho akorát přibere a vzniká parádní jojo-efekt.

A teď trocha nu(d)tné teorie:

Sacharidy se dělí na komplexní a jednoduché.
Komplexní jsou takové, které na chuť nemusí být sladké (třeba chleba, těstoviny, brambory, ovesné vločky, pohanka), ale dodávají tělu palivo – pomalu, pozvolna a dlouhodobě.

Ty jednoduché, říká se jim taky cukry, jsou většinou na chuť sladké (třeba dortík, sušenka, čokoládové tyčinky apod..).

Tyhle cukry vpustí do krve rychlou energii, která nás nabudí, ale velmi rychle se taky vyčerpá. Živiny z té potraviny nás nezasytí na dlouho, jen sníme hodně energii, tedy kalorií.

Někteří tito rychlí dodavatelé energie však mohou být i zdraví prospěšní – např. banán, hroznové víno, vysoko% čokoláda. Obsahují totiž nejen cukry, ale také různé vitamíny, minerály, antioxidanty, vlákninu (která má sytící efekt). Je tedy potřeba rozlišovat ty špatné a dobré.

Jo a víte, proč volit ty komplexní sacharidy v celozrnné podobě? Jaká je ta výhoda?

Je to vláknina! Kaloricky sice bývají stejné jako necelozrnné, ale tu parádu udělají v tom, že nás udrží déle syté, nemusíme teda jíst tak často, protože nemáme hlad. Také obsahují víc minerálů a vitamínů.

Zároveň jsou prospěšné pro naše střevní kámoše (bakterie, které osidlují naše střeva a pomáhají nám trávit).

Sacharidy jsou tedy velmi důležitou složkou zdravé stravy, neměly bychom se jim vyhýbat, protože nám toho mají hooodně co dát, dokonce se doporučuje (a já doporučuji také) konzumovat cca 50-65% celkového denního příjmu jídla v sacharidech.

V chytrém jídelníčku najdete každý den sladká jídla, ale bez cukru…  
Prostě sladké jídlo se dá vyčarovat i zdravě! 🙂

CHCETE VYKROČIT ZE ZAČAROVANÉHO KRUHU HUBNUTÍ JEDNOU PROVŽDY?

Komentáře