Hodně lidí si myslí, že když sní něco tučného, ten tuk z jídla se hned uloží do tuku v těle a pak kvůli tomu mají mišeliny.
Proto vyhledávají nízkotučné potraviny a myslí si, že tím zaručeně zhubnou..
A protože tuk přenáší chuť, jsou nízkotučné produkty hnusné a proto se do nich přidává spousta cukru a různých ochucovadel – takže cukr a chemča, aby to nebyl úplný blivajz a dalo se to sníst a ideálně si to lidi kupovali.
Pokud vypustíme ze stravy tuky, tělo se bude cítit pořád hladové a my do něj budeme pořád něco muset ládovat.
Já třeba, když mám dny, kdy víc cvičím a jím méně tuku v jídle, tak bych pak vypila i olej, jak moje tělo potřebuje něco “pořádného”.
Proč jsou tuky ve stravě důležité?
Některé vitaminy se rozpouští v tucích, a proto když tuky ve stravě nemáme, tyto vitamíny se nám ze stravy nevstřebají do organismu. Tyto vitaminy mají na starost např. vidění, starají se nám o zdravou kůži, vlasy, nehty, o to, aby se nám nekazily zuby, o srážlivost krve, podporují imunitní systém apod…
U nás žen jsou tuky důležité kvůli hormonální rovnováze. Protože zdravé tuky jsou základní stavební kameny pro tvorbu hormonů, nemůžeme se jim vyhýbat. A taky je důležité nějaký ten tuk v těle mít uložený.
Víte, jak hodně hubené holky, nebo třeba holky s poruchou ve stravování, ztratí menstruaci?
Nebo jim nejde otěhotnět? To je právě důsledek toho, když tyhle holky mají velmi nízký podíl tuku v těle.
Tuky jsou ve stravě potřeba, jen je důležité umět rozlišit zdravé a nezdravé tuky. A pak taky kombinovat tuky rostlinné a živočišné.
Celkový podíl tuků by tedy měl být kolem 25-30% z celého denní příjmu jídla.
Co jsou zdravé tuky? Ořechy, semínka, avokádo, olivový panenský olej, ryby, kokos, hořká čokoláda, olivy…
A co jsou ty nezdravé? To jsou tuky, které se začaly hojně přidávat do různých koláčů, sušenek, chipsů, keksů, hranolků. Jde o ztužené tuky, které zlepšují texturu pokrmů. Dále pak levné oleje, fast-foodová jídla…
A pak taky pozor na množství zkonzumovaného tuku v jídlech typu slaniny, uzeniny, tučná masa, tučné mléčné výrobky apod.
Tyhle tuky už neřadíme vyloženě jako nezdravé (ale ani zdravé), jsou to tuky, které si občas dát můžeme a neuškodí nám, ale nesmíme to s nimi přehánět, protože právě tahle jídla jsou zdrojem obezity, protože jsou na tuk bohatá – a tělo, když přijme hodně tuku, přijme tak i dvojnásobné množství energie oproti třeba nějaké bílkovině nebo sacharidu a tu energii už nemusí stihnout spálit. No a pak se co? Uloží…
Chcete pomoct s hubnutím? Pořiďte si jednoduchý nástroj – můj chytrý jídelníček.
CHCETE VYKROČIT ZE ZAČAROVANÉHO KRUHU HUBNUTÍ JEDNOU PROVŽDY?
řešením je chytrý jídelníček EAT-PLAN